30.05.2021, 13:33

Найзагадковіший з польових командирів "ДНР" – Ігор Безлер (Бєс)

Ольга Ранська | Всі новини автора
Безлер
Ukrainian

Ігор Безлер з позивним «Бєс» - колишній комендант міста Горлівка і найзагадковіший з польових командирів так званого ополчення «ДНР». Навколо нього ходило безліч найфантастичніших чуток, які підігрівалися скандальними відео з його участю. "Бєс" принципово відмовлявся спілкуватися з пресою, що грало тільки на руку його зловісній репутації.

Народився 30 грудня 1965 року в Сімферополі. Батько-Кримський німець (народився в 1937 році).

Ріс і навчався в Сімферополі. У 1994-1997 роках навчався у військовій академії імені Ф.Е. Дзержинського.

У ЗМІ публікувалася інформація про участь Безлера в бойових діях в Афганістані і Чечні, але в інтерв'ю він не став підтверджувати або спростовувати ці відомості. За деякими даними, служив у 36-й Гвардійській ракетній Віденській Червонопрапорній дивізії в місті Красноярську.

Нагороджений орденом Червоної Зірки.

Демобілізувався з армії у званні підполковника. Після звільнення в запас зі Збройних сил Росії повернувся в Україну.

Ігор Безлер має російський паспорт, а з 2003 року – український вид на проживання.

Що стосується його позивного, то за твердженням "переговірника" генерал-полковника В. В. Рубана: "Свій позивний він отримав ще в Афганістані в 1983-му році через німецьке прізвище, через свого німецького походження (Безлер – «Бєс»). Перші дні навколо цього позивного ходили різного роду легенди, і він їх всіляко підтримував».

Сімейний стан

Дружина – Анжеліка Шутенко-Безлер.

Кар'єра

Працював у комунальному підприємстві ритуальних послуг "Простір" міста Горлівка, з якого був звільнений у 2012 році. За його словами, причиною звільнення став конфлікт з колишнім мером Горлівки Євгеном Клепом і його заступником, які стали вимагати у нього хабар.

Однак агентство УНІАН повідомило з посиланням на донецький портал «острів», що Ігор Безлер «очолював у Горлівці комунальне підприємство ритуальних послуг «простір», з якого був звільнений в 2012 році за розкрадання 38 огорож і пам'ятників, а також за вимагання грошей у літніх людей за місце на кладовищі».

Тим часом інтернет-портал "УРА-Інформ" повідомив, що Безлер дійсно є підполковником у відставці, але тільки не російського, а українського спецназу. За даними видання, після роботи в ритуальному підприємстві "Простір" Безлер працював начальником Служби безпеки кандидата в народні депутати України Артура Герасимова, який балотувався по мажоритарному округу в Горлівці, проте той так і не пройшов до Верховної Ради України.

Потім Безлер працював начальником охорони Горлівського машзаводу імені Кірова.

Очолював Горлівську громадську організацію воїнів-десантників.

Звільнившись у 2013 році з охоронного агентства, Безлер поїхав на батьківщину до Криму, де взяв безпосередню участь у подіях, пов'язаних з відділенням АРК від України. Зокрема, командував ротою ополчення, яка штурмувала українські військові частини.

Після анексії Росією Криму Безлер повернувся до Горлівки, де керував захопленням районного відділу МВС України.

1 липня 2014 року в ЗМІ з'явилася інформація, що Безлер і бійці його загону відмовилися присягнути на вірність «ДНР» і здійснили спробу збройного перевороту. Саме людям "Бєса" приписують штурм Горлівського УВС 14 березня, а також штурм обласного УВС в Донецьку 1 липня. У перестрілці з ними загинув один міліціонер і були поранені ще п'ять осіб. Коли серед міліціонерів з'явився убитий і поранені, в тил Безлеру вдарив батальйон «Схід» ще одного польового когмандира Олександра Ходаковського.

Читайте також: Безлер і Ходаковський можуть стати наступними, кого "приберуть" спецслужби РФ

Подібні дії не сподобалися тодішньому керівництву самопроголошеної "ДНР". Так званий прем'єр-міністр Олександр Бородай заявив, що Безлер не підкоряється наказам, назвавши штурм УВС, як повідомив телеканал "Дождь", "спробою військового заколоту". У коментарі телеканалу "Росія 24" Бородай прямо заявив, що "подібного роду несанкціонована акція є актом дії проти "ДНР". Ми займаємося проблемою єдиноначальності. На жаль, польового командира з позивним "Бєс" ми не контролюємо".

Надалі на ресурсах, підконтрольних сепаратистам, було надано спростування даної інформації.

Колишній в'язень Бєса Василь Будик також повідомляв, що Безлер нікому не підкорявся і навіть створив свою власну республіку з абревіатурою ГЕМ, яка розшифровується як Горлівка-Єнакієве-Макіївка.

Гучною подією в Горлівці і в країні в цілому на момент заворушень, стало викрадення депутата Горлівської міськради Володимира Рибака. Депутат від Батьківщини був по-звірячому вбитий. Слов'янський "народний мер" В'ячеслав Пономарьов 23 квітня нахабно брехав кореспонденту російського сайту Газета.Ru, коли говорив, що Володимира Рибака вбили бійці «Правого сектора». Того ж дня Служба безпеки України оприлюднила перехоплення розмови Пономарьова зі справжніми організаторами вбивства Рибака-російськими спецназівцями Ігорем Стрєлковим та Ігорем Безлером, які обговорювали, де заховати труп депутата, "щоб він не смердів".

СБУ так само заявляло про причетність Безлера до організації захоплення будівлі СБУ в Донецьку і про те, що він є диверсантом з ГРУ. Спочатку на це вказував заступник голови Одеської облради Олексій Гончаренко, який є очевидцем того, що відбувається на відео з "підполковником з Росії" і виклав ксерокопію його паспорта. Однак, 14 серпня 2014 року на сайті МВС України була розміщена інформація про те, що Безлер знаходиться в розшуку, де було зазначено, що він є громадянином України. Сам Безлер повідомив, що є громадянином Російської Федерації і має посвідку на проживання в Україні з 2003 року.

Українське МВС звинувачувало Безлера також у підготовці замаху на главу відомства Арсена Авакова.

Наприкінці липня низка ЗМІ повідомила з посиланням на українських силовиків про знищення Безлера в ході бою з терористами за Дзержинськ, проте Рада національної безпеки і оборони України спростувала цю інформацію.

Так, в ефірі Громадського.ТВ голова волонтерської організації з обміну полоненими "Офіцерський корпус", генерал-полковник Володимир Рубан заявив:

"По-перше, Ігор Безлер живий. Цьому є підтвердження. По-друге, він навряд чи повернеться в "ДНР", так само, як і Стрєлков. Пов'язано це з тим, що, мабуть, зараз підчищають і прибирають всі ті неприйнятні моменти і самостійних командирів, які в деяких випадках можуть повести себе непередбачувано", - сказав він.

За словами В. Рубана, Безлер Цдосить складний і своєрідний командир".

"З ним важко вести переговори і, дійсно, він не визнавав "ДНР" як якусь юридичну державу або як Республіку, він не бачив у них своїх командирів", - зазначив офіцер.

Що ж являли собою загони Бєса?

Основний їх склад – місцеві шахтарі. Дирекція шахт була змушена піти на висунуту умову: за добровольцями, які змінили відбійний молоток на автомат, зберігаються робочі місця і середня зарплата.

Формування "Бєса" (Безлера) налічувало до 700 активних бойовиків. Вважалося найнебезпечнішим, численним і самим боєздатним Серед всіх інших. Укомплектований спеціально завербованими найманцями, а також колишніми працівниками МВС і СБУ України, кожен з них мав в тій чи іншій мірі військовий досвід. Озброєння і оснащення за найвищими стандартами диверсійно-партизанської війни, включаючи останні новинки спецозброєння і спецзасобів. Більшість з особового складу має необхідні навички для їх грамотного використання, ведення партизанської війни. Найбільш "просунута" угруповання в плані розвідувально-агентурної роботи і створення «підтримуючого підпілля».

Місце постійної дислокації – м. Горлівка Донецької області.

Потім на основі підрозділу біса була сформована 3-тя окрема мотострілецька Бригада "Беркут", що дислокується в Горлівці та околицях.

Угруповання Безлера брало участь у боях у Карлівці, зазнало втрат 2 - 200.

22 травня 2014 року однією з найзухваліших була атака Горлівською ротою бойовиків Безлера блокпоста 51-ї ОМБР під Волновахою. Знищено три БМП, ЗІЛ, два УАЗ підбиті, ЗУ-23. 17 убитих. Бойовиками втрачено інкасаторський броньовик "Приватбанку", убитих немає.

15 вересня 2014 року Ігорю Безлеру присвоєно звання генерал-майора "ДНР".

А ось що повідомив бойовик "ДНР" Валерій Глухарєв, який воював у загоні Безлера і отримав поранення в бою про військові здібності біса:

"Польовий командир бойовиків "ДНР" Ігор Безлер завів у засідку російську колону техніки, знищену в районі Авмросіївки 23 серпня 2014 року бійцями ЗСУ".

Також ці слова підтверджує Михайло Баркашов – син глави російської неонацистської організації "Російська національна єдність" Олександра Баркашова. За його словами, бойовики того дня втратили вбитими 86 осіб.

Йдеться про колону, спалену біля села Лисиче, розташованого в 7 кілометрах від російського кордону, на дорозі, що з'єднує КПП Успенка і Амвросіївку. Інцидент стався 23 серпня 2014 року, в дні кровопролитних боїв за Іловайськ. Того дня колона під керівництвом Безлера, що складається з декількох легкових машин, БТР-ів і військових вантажівок, прямувала з Донецька до Росії, але потрапила в засідку до українських прикордонників і була розстріляна. У мережі є кілька відеозаписів, на яких зображені спалені автомобілі і загиблі бойовики, зроблені як українськими військовими, так і бойовиками "ДНР", які захопили цю територію через кілька днів після бою.

У тому бою було знищено до 20 одиниць техніки, включаючи вантажівки, броньовані мікроавтобуси і легкові автомобілі. У них знаходилися найманці з Росії і Чечні.

Подробиці того, що сталося стали відомі пізніше. Житель Криму Валерій Глухарєв (позивний «веселий»), який отримав поранення, але вижив у тому бою, відкрито звинуватив у загибелі колони свого командира Ігоря Безлера. Глухарєв написав, що Безлер вивів колону на нібито кинутий український блокпост, але коли колона зупинилася біля поста, щоб зняти український прапор, по машинах відкрили вогонь.

«Того дня нас здали. За 5-7 хвилин до початку бою колона зупинилася. І з невідомих причин деякі почали стріляти по зеленці: нібито побачили рух. Але нікого там не було. Після довгих роздумів, ті хто вижив, вирішили, що це був знак для укрів (пізніше ще дуже цікавий факт).

Коли ми все-таки рушили далі, в голову колони по полю метнулися два БТРи місцевих ополченців, які нас нібито «супроводжували щоб показати дорогу». Але потім практично відразу, без будь-якої команди, в прямому сенсі з...балися, нікому нічого не сказавши.

І тут я і покійний Фізрук, що їхали в кабіні Уралу з БК і нашими хлопцями в кузові (серед яких були Моряк і шматок), почули постріли. Як пізніше з'ясувалося, коли ми заїжджали на укровський блокпост, до якого нас так по-братськи вивезли, Біс зупинив машину і почав знімати укропський прапор. Після чого і почався обстріл.

По кабіні вже почали стріляти і ми з фізруком ледве встигли вискочити. Прийняли бій. Коли фізрука поранило, я спробував підповзти до нього, але тут стався вибух (що це точно було, сказати не можу, тому що працювали і міномети, і підствольники). Мене вирубало.

Коли я прокинувся, то подумав, що мене розірвало, так як крім голови нічого не відчував. Пізніше, коли почали працювати руки і ноги, спробував трохи відповзти, бо вже горіла трава за півметра від мене. На щастя, один з товаришів мене помітив і відтягнув мене. Він почав організовувати допомогу.

Біс і група гусака тоді відступали. І мене на собі витягнув Шева. Пізніше він передав мене іншим хлопцям, коли ми пробиралися через поле соняшників. Біс пішов вперед і хлопці (почасти на моє прохання), мене залишили. Коли розмова зайшла про те, де поранені (я і шматок) він прийняв рішення, що за нами повертатися не треба, так як мені і так залишилося недовго. Пізніше я вже сам відповз до яру, в якому 25-го серпня мене і знайшли місцеві.

А тепер найцікавіше. Частина моїх хлопців, які поламалися і не змогли доїхати до місця бою, зустріли двох тих, що вижили на дорозі, які вели полоненого укра. І він сказав, що нашу колону чекали тиждень...», – написав Глухарев.

Про великі втрати в той день в коментарях згадує також і Михайло Баркашов, який зареєстрований "ВКонтакті" під ім'ям Михайло Батькович.

"Два Уралу по 20 чоловік, санітарка, 6 чоловік, на Газелі я особисто відвозив 5 чоловік, чеченці старі в Камазі з РПГ, згоріли живцем, 10 чоловік, поховали місцеві близько Успенки чоловік 20, я там не один був, запитайте у тих хто вантажив, наприклад, у Петра Баркашова, ми там разом вантажили, я можу взагалі про цей концерт розповісти повністю, а як Безлер Веселого пораненого в поле кинув?", – перераховує втрати Баркашов.

Загальні втрати бойовиків у тому бою склали 86 осіб.

У свою чергу сам лідер РНЄ Олександр Баркашов вибухнув на адресу Безлера потоком лайки, звинувативши його також у тортурах і розправах над "ополченцями" з Росії.

"Не любитель я " сміття з хати виносити", але ця єврейська падаль Безлер змушує. Наркоман ху...в. Сидів, с...ка, в Горлівці, носа не казав, а воювали бійці з Росії, йому ж всі подвиги записували, козлу. Він у цей час займався «вирішенням внутрішніх проблем» свого "удільного Горлівського князівства". С...ка, людей, ополченців, не згодних з ним-катував і розстрілював, урод. Я особисто, на прохання співробітників МВС РФ, визволяв з його полону ополченців-добровольців, співробітників МВС, які приїхали з РФ, а також співробітників ГРУ, яких по кілька разів виводив на розстріл. Сучок поганий, ще рот роззявляє, саме за ці фінти його "відкликали з Горлівки", за вбивства і тортури добровольців з Росії. Нехай, козел, скаже спасибі, що його тут не скінчили за його "мистецтва". Крім того, саме він, і його начштабу чечен Лавина підставили російську колону 23 серпня минулого року", - написав Баркашов.

Для довідки. Організація РНЄ, яку очолює Олександр Баркашов, діє в Росії з початку 1990-х і проповідує антисемітизм, расову і національну ненависть. На початку 2000-х років в цій організації також брав участь один з організаторів заворушень весни 2014 року в Донецьку Павло Губарєв.

31 жовтня 2014 року Прокуратура України висунула офіційні звинувачення у викраденні та утримуванні людей проти їхньої волі, тортурах та умисному вбивстві

1 листопада 2014 року колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Стрєлков повідомив, що за його даними Ігор Безлер подав у відставку і перебуває "в запасі, на Кримському півострові". Пізніше цю інформацію підтвердили і джерела "Російської служби новин".

Читайте також: Терорист Безлер розповів, як Гіркін сидів у нього в підвалі і чекав розстрілу

Також в мережі з'явилися фотографії зі святкування дня виведення радянських військ з Афганістану в Сімферополі, на яких користувачі соцмереж виявили екс-командира бойовиків Горлівки Ігоря Безлера на прізвисько "Бєс" і колишнього самопроголошеного «мера» Олега Губанова, про що повідомив Горлівський медіа-портал.

Компанію "Бєсу" на святкуванні склали самопроголошений "мер" Єнакієве Роман Храменков та завідувач нейрохірургічним відділенням Горлівської міської лікарні №2 Олександр Серьоженко.

"Вони підпалили Донбас і наші міста, перетворили на попіл будівлі, заморили голодом пенсіонерів, знищили промисловість, змусили виїхати зі своїх будинків сотні тисяч людей, а самі вчасно зникли і зараз красуються перед телекамерами як російські матрьошки", - коментуючи фото написав на своїй сторінці Facebook Горлівський сепаратистський журналіст Олександр Білінський.

"Вже Безлеру за кількістю медальок на грудях точно сам Жуков би заздрив", - зазначив журналіст.

Наприкінці листопада 2014 року на сервісі YouTube було опубліковано відео, в якому Ігор Безлер звинуватив президента України Петра Порошенка в поставках зброї ополченцям, а в появі в обложеній Горлівці великої кількості зброї і боєприпасів закликав не "шукати руку Москви, там велика рука Києва".

У січні 2015 року Ігор Безлер та Олександр Бородай дали інтерв'ю російському каналу "День":

У липні 2015 року в пресі з посиланням на штаб АТО з'явилися повідомлення про повернення Ігоря Безлера в Горлівку.

"Мета його приїзду-особиста участь у розподілі сфер впливу між кримінальними угрупованнями, у контролі над ресурсами-в чию кишеню ці ресурси йтимуть", - заявив заступник командувача штабу АТО полковник Сергій Галушко на брифінгу в Краматорську.

У листопаді 2015 року правоохоронці оголосили колишньому ватажку сепаратистів у Горлівці Ігорю Безлеру про підозру у вчиненні умисного вбивства за попередньою змовою групою осіб.про це у Facebook повідомив начальник Головного управління Національної поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін.

"10 листопада 2015 року Ігорю Безлеру 1965 року народження, який вже перебуває в розшуку за ст.258, оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115", - написав він.

"Таким чином, крім злочинів, пов'язаних з тероризмом, з сьогоднішнього дня Ігор Безлер оголошений в розшук за злочин загальнокримінального характеру - за вчинення умисного вбивства за попередньою змовою групою осіб", - повідомив Аброськін.

Він нагадав, що в липні 2014 року в Інтернеті з'явилося відео, на якому Безлер на прізвисько "Бєс" «опитує полоненого "українського карателя".

"Після допиту свідків і очевидців, які перебували в один час з Олексієм в полоні в Горлівці, встановлено, що Безлер розстріляв Кудрявцева", - додав Аброськін.

Читайте також: Я народився в Українській РСР, в моїх жилах тече українська кров - Безлер

Відносини з "колегами" по "республіці"

А тим часом Безлер висловив невдоволення призначенням мером Горлівки колишнього керівника ДОСААФ "ДНР" Станіслава Кіма, в минулому - учасника Євромайдану і обізвав ватажка бойовиків Захарченка "стяжателем, злодієм і баригою". Після цього повідомив про рішення-генеральські погони і нагороди, видані в "ДНР", здати назад в нагородний відділ.

На своїй сторінці ВКонтакті, яку він веде разом зі своєю дружиною, Безлер написав:

"На всі звинувачення в "заєдинстві" відповім, що я завжди був і залишаюся прихильником єдиної суверенної федеративної України, але з одним застереженням - без фашистів, без махрового націоналізму".

"Будучи максималістом і перфекціоністом, ніколи не підтримував ідею ні Новоросії, ні тим більше ідею "бананової республіки", обриси і всі ознаки якої ми бачимо в ДНР", - уточнив Безлер.

У своєму повідомленні польовий командир також обрушився з критикою на ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

"Нехай ці комісії розслідують продаж зброї "Оплотом" у Горлівці, за що був роззброєний блокпост "Оплоту " в Горлівці. Фігуранти Смердов, Захарченко. Розграбування банків у Горлівці після мого виходу. Фігуранти Захарченко, Тимофєєв. Або ви захочете дізнатися, куди безслідно зникло 40 000 тонн вугілля, який я готував, щоб Горлівка спокійно пережила зиму 2014-2015. Куди зникло це вугілля? У чиїх кишенях осіли гроші?

Г. Кадиров і В.Петрович, чергові вівці з депутатського стада бананової республіки, зібрали комісію і вирішили завести кримінальну справу проти мене. Повеселивши. Коли порушите кримінальну справу, передайте рішення своєї комісії алкоголіку-курячому стегенцю Захарченка. Нехай приб'є біля свого ліжка, може вранці не доведеться крапельниці ставити, щоб до тями приходив", - написав Безлер.

"Після написаного раніше, вважаю неможливим для себе носити погони і нагороду "республіки", якій не присягав, погони і нагороду, отримані з рук людини, що остаточно перетворилася на стяжателя, злодія та баригу. Не за нагороди і погони я воював, і не за це загинули мої друзі. А алкоголіку, баризі-недоучці, клоуну Захарченко можу сказати одне: не думай, що ти високо "злетів", ти просто швидко сплив".

У горлівчан же період "правління Бєса" асоціюється, перш за все, з роздачею живих курей, "винищенням" наркоманів та заміною міліції на "дружинників" з білими пов'язками на рукавах.

Читайте також: Безлер про Захарченка: він просто куряче непорозуміння, патологічний боягуз та феєричний ідіот

Погляди

Безлер про росіян та українців:

Думки

За словами голови Донецької обласної державної адміністрації з 2 березня по 10 жовтня 2014 року Сергія Тарути, Ігор Безлер - єдиний, хто активно виходить на діалог з Україною серед представників "ДНР". Також він дозволив підприємствам на підконтрольній території працювати за українським законодавством, Податковою та фінансовою системами.

Ігор Безлер. Погляд з боку:

тизер: 

Зловещая репутация самого загадочного из полевых командиров ‪‎ДНР‬ всегда подогревала интерес к его скандальной персоне. Биография неуправляемого горловского коменданта ‪‎Безлер‬а с позывным ‪‎Бес‬