29.02.2024, 19:41

Якщо захворів - лягти та померти: "особливості" надання медичних послуг у Лисичанську

медицина в лисичанске

З моменту окупації у Лисичанську Луганської області мирні жителі опинилися позбавленими можливості отримувати повноцінну медичну допомогу. Ліків немає, лікарні перетворені на військові шпиталі, викликати "швидку допомогу" неможливо. Замість медичних послуг мешканці міста одержують лише нові порції пропаганди.

Як справи з медициною в окупованому Лисичанську - розповість Час Пік.

Лікарні для "обраних"

З самого початку Лісичанська лікарні були приречені, як і інші об'єкти цивільної інфраструктури, на обстріли з боку російської армії. Зокрема від ворожого вогню постраждала ЦМЛ ім. Титова. Єдине місце, де городяни могли б розраховувати на цілодобову допомогу, - пологовий будинок. Там росіяни з панського плеча розгорнули цілодобовий сестринський та лікарський пост. Проте місткість установи - лише 20 ліжок. А ось міська поліклініка більше сподобалася самим окупантам. У Генштабі ЗСУ ще влітку минулого року повідомляли про те, що поліклініка була переобладнана для розміщення особового складу та командування підрозділу "Ахмат". Ситуація для лисичан, очевидно, не є сприятливою.

Як справи з медичним персоналом - можна лише здогадуватися, оскільки більшість медиків покинула місто. Мляві спроби незаконної "влади" Лисичанська влаштувати показове "відновлення" медицини не викликають довіри. Наприклад, нещодавно місто отримало від Татарстану "сучасний" (за мірками минулого століття) флюорограф, щоб "людям не потрібно було для проходження флюорографії їздити до сусідніх міст". Звичайно, ніхто навіть не згадує про те, що до окупації людям і не треба було нікуди їздити. Куди поділося сучасне медичне обладнання із Сєвєродонецька, Рубіжного - теж ніхто не згадує.

Ліки у дефіциті

Мережі аптек, де можна придбати необхідні ліки? У Лисичанську вже півтора роки, як такого явища немає. В основному ліки можна отримати від родичів, якщо вони знаходяться на території РФ і можуть приїхати. А те, що є для мешканців Лисичанська, коштує дуже дорого. У мережі підрахували, що на одну середню пенсію можна купити приблизно 9 "Колдрексів". І все.

Як раніше зазначали в ЦНС, ситуація з нестачею ліків характерна загалом для окупованих територій. Тому що пріоритет використання медикаментів зміщений на потреби окупантів. Ні в аптеках, ні в лікарнях мирні жителі не можуть отримати потрібних ліків, бо "визволителям" потрібніше.

(Не)швидка допомога

Робота "швидкої допомоги" в Лисичанську більше сприяє смерті людей, ніж їхньому порятунку та оперативній доставці до лікарні. По-перше, автомобілів не вистачає, як і персоналу. По-друге, у місті немає мобільного зв'язку. Жодного зв'язку немає. Тільки таксофони, які піднесла окупаційна "влада" як щось неймовірне. У якомусь сенсі, для 21 століття таксофони - це справді щось неймовірне. Проте ситуацію із викликом екстрених служб та медиків таксофони не покращили.

У мережі регулярно з'являються історії про те, що жителі Лисичанська вмирають, не маючи змоги викликати "швидку". Від деяких ситуацій буквально стає моторошно: людина вмирає у своїй квартирі, а літні родичі не можуть відчинити двері, не можуть викликати для цього рятувальників і не можуть викликати "швидку". Окупаційна влада ніяк не реагує.

Шантаж медичними послугами та пропаганда

У Лисичанську, як і інших населених пунктах Луганської області, з 1 січня перестали надавати медичні послуги людям, які не отримали російські паспорти. Навіть пенсіонери, які з об'єктивних причин не можуть вистоювати у чергах та метушитися з папірцями, позбавлені привілею у вигляді лікування. Назвати це інакше, ніж шантажем, не можна.

Єдине, що "прогресує" в лікарнях - це пропаганда. Наприклад, місяць тому незаконна "влада" похвалилася тим, що "продовжують відкриватися книжкові полиці в дитячих медустановах". Цікаво, скільки працюючих дитячих медичних закладів вони нарахували у Лисичанську? Але для фотосесії зійшло. Щоправда, чомусь без дітей. І без медперсоналу як такого. Натомість із "гордою" згадкою про "Єдину Росію". Але чи так вдячні "Єдиній Росії", як і Росії в цілому, ті, чиї родичі за час окупації померли без медичної допомоги?..

Читайте також: Квартири - не для місцевих: скільки зараз коштує житло в Лисичанську і чому не варто дивуватися

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк