13.01.2021, 18:33

Чим українців збираються прививати від коронавіруса і що не так з вакциною, яку закуповує МОЗ

Марина Началова | Все новости автора
вакцинация

Весь світ покладає надію на вакцинацію від коронавіруса, яка зможе зупинити пандемію і повернути життя у звичне русло. Багато країн вже почали вакцинувати населення, Україна ж тільки готується це робити.

Час Пік розбирався, чим збираються прививати українців від COVID-19 і які "підводні камені" є у цій кампанії.

Що з вакцинацією від коронавіруса в світі?

Ще в грудні в країнах Євросоюзу, США, Канаді, Ізраїлі, Мексиці і низці інших країн почалася масова вакцинація населення від COVID-19. Одними з перших в світі почали використовувати антиковідні вакцини Pfizer-BionTech і Moderna.

У Росії в грудні почали вакцинувати населення вітчизняною вакциною "Супутник V". Китай запустив виробництво вакцини Sinovac Biotech, яку збирається закупити МОЗ України, але плани ще можуть змінитися - про це піде мова нижче.

А що з вакцинацією в Україні?

Нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація, що в Україні може проводитися підпільна вакцинація від коронавіруса для "обраних". Щеплення нібито могли отримати деякі політики і топ-чиновники.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству охорони здоров'я і Міністерству внутрішніх справ перевірити цю інформацію.

Тим часом Україна очікує поставку мінімум 8 мільйонів доз вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX (хоча міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що буде 16 мільйонів доз).

Яку вакцину отримає Україна за ініціативою COVAX, поки точно невідомо. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляв, що Україна може отримати вакцину від трьох виробників: від AstraZeneca (Великобританія), Novavax (США) і Johnson and Johnson (США).

Ще Україна чекає поставку китайської вакцини, а також подано заявку на державну реєстрацію російського препарату.

Що не так з китайської вакциною, яку хоче закупити Україна?

В кінці грудня Україна підписала контракт на поставку 1,9 мільйона доз китайської вакцини від COVID-19 Sinovac Biotech. Клінічні випробування даної вакцини тільки на стадії завершення.

На брифінгу 13 січня міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що Україна може відмовитися від закупівлі вакцини Sinovac Biotech, якщо її ефективність виявиться нижче, ніж прописано в договорі.

"Вчора на прес-конференції в Бразилії було повідомлено, що загальна ефективність вакцини від коронавірусної хвороби компанії Sinovac становить трохи більше ніж 50%. Але для початку ми хочемо отримати остаточні висновки досліджень, які безпосередньо публікуються компанією-виробником, тому що на даний момент є дані тільки прес-конференції і виключно по Бразилії", - сказав Степанов.

Глава МОЗ заявив, що Україна хоче побачити узагальнений звіт по всіх країнах, в яких проводилися клінічні випробування вакцини.

"Зазначу, що навіть ефективності вакцини більше 50% достатньо для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів в світі... Але ми заклали вимоги до ефективності вище. Тому в договорі з цим виробником вакцин у нас зазначено наступне: ефективність продукції на момент поставки повинна бути підтверджена в плацебо контрольованому клінічному випробуванні, в якому досягнута ефективність на рівні не менше 70%", - заявив Степанов.

Він зазначив, що якщо вакцина не буде відповідати вимогам, які висунула Україна, то договір не буде діяти, і компанія-виробник повністю відшкодує вартість вакцини.

Проте, в МОЗ розраховують почати масову вакцинацію українців від COVID-19 в лютому цього року. Степанов заявив, що на даний момент йдуть переговори з іншими виробниками вакцин.

В українських фармкомпаній великі плани на Sinovac Biotech

Українська група фармацевтичних компаній "Лекхім" уклала угоду про постачання в першому півріччі 2021 року 5 млн. доз китайської антиковідної вакцини Sinovac Biotech. Більш того - у 2022 році "Лекхім" розраховує налагодити виробництво вакцини в Харкові.

Глава наглядової ради групи фармацевтичних компаній "Лекхім" Валерій Печаєв заявив, що одна доза китайської вакцини від коронавіруса обійдеться українцям в 504 гривні. Остаточна ціна буде залежати від курсу валют і може знизитися.

Як українці ставляться до вакцинації від COVID-19?

Не секрет, що певний відсоток суспільства в принципі проти будь-яких щеплень. Крім того, частина українців не вірить в достатню ефективність китайської вакцини. Багато хто згодні зробити щеплення вакциною з доведеною високою ефективністю, такою як Pfizer або Moderna, але коли ці препарати з'являться в Україні - поки невідомо.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик