03.05.2021, 20:11

Арсеній Павлов (Моторола) – терорист з ім'ям мобільника

Ольга Ранська | Всі новини автора
Ukrainian

"Моторола"- це позивний російського найманця, російського бойовика-фанатика, який став одним з польових командирів сепаратистського квазідержавного утворення "ДНР".

Біографія Мотороли (Арсенія Павлова)

Народився 2 лютого 1983 року в м.Ухта, Республіка Комі Російської Федерації.

Освіта

Навчався в школі №13 м Ухта.

Сім'я

За інформацією самого бойовика, у віці 15 років він залишився сиротою, жив разом з бабусею. У Павлова було важке дитинство, що могло безпосередньо вплинути на психіку майбутнього вбивці.

Перший раз він одружився в Росії на Вікторії Кондрашової і має від цього шлюбу 5-річного сина. Не розлучившись з дружиною, він, за словами Кондрашової, "втік на Донбас", коли та була на роботі. Про нову пасію свого чоловіка та їх весілля вона дізналася з телевізора.

Читайте також: Перша дружина Мотороли розповіла, як її чоловік покинув її с зином та втік на Донбас

А в 2014 році Арсеній одружився з 21-річною Оленою Коленкіною (Павловою), яку врятував двома місяцями раніше під час обстрілу в Слов'янську. Цей захід став першим офіційним весіллям у так званій "ДНР".

У квітні 2015 року у терориста народилася дочка. Бойовик Арсеній Павлов подарував своїй новій дружині новий позашляховик Peugeot 2008, вартістю майже в півмільйона гривень. Про це написала дружина Мотороли Олена Павлова на своїй сторінці "ВКонтакте".

карикатура на Моторолу

Кар'єра Мотороли (Арсенія Павлова)

3 роки служив у 77-й Гвардійській окремій Московсько-Чернігівській ордена Леніна Червонопрапорній ордена Суворова бригаді морської піхоти як зв'язківець (звідси і його прізвисько). Проходив службу ще 1 рік і 7 місяців, двічі брав участь у контртерористичних операціях в Чечні, тривалістю по півроку кожна, найвища посада — заступник командира взводу.

Читайте також: У соцмережах складають анекдоти про пораненого в око Моторола

Також він позначив володіння такими цивільними професіями, як рятувальник (з атестацією), мраморщик-гранітчик і екструдерщик.

З мережі також надходила інформація, що в березні 2012 року він притягувався до кримінальної відповідальності за викрадення транспортних засобів.

В Україну він приїхав набагато раніше, ніж став відомий як польовий командир терористів. Першим місцем його дислокації стає Харків на початку березня 2014 року.

Після поразки сепаратистів у Харкові " Моторола "отримує наказ від своїх російських" кураторів " негайно покинути місто і приїхати в Слов'янськ.

Бойовик з позивним "Моторола" сподобався російським журналістам, які у великій кількості бували в Слов'янську в період його окупації. Арсеній Павлов стає чи не головною медійною зіркою так званого "ополчення" після самого Гіркіна.

У квітні 2014 року бойовики з бандформування "Мотороли" захопили стратегічно важливе передмістя Слов'янська – Семенівку та утримували її тривалий час. За інформацією бойовиків, незаконне збройне формування на чолі з польовим командиром "Моторолою" прикривало відхід основних сил терористів з оточеного Слов'янська, практично відрізаного від комунікацій, до Краматорська і далі до Донецька.

бандфирмирование Моторолы

На початку серпня він створює власне бандформування"Спарта". Це незаконне збройне формування "Мотороли" бере участь в організації Іловайського котла для українських військових. Потім " Спарта "передислокується в Донецьк, де протягом декількох місяців разом із загоном терориста" Гіві " робить спроби штурму Донецького аеропорту.

У листопаді 2014 р. Арсеній Павлов в боях за аеропорт Донецька отримав поранення. Як повідомляло ІА "Новоросія", в груди" Мотороли " потрапив осколок від 152 мм снаряда і від смерті командира терористів тоді врятував бронежилет.

Під час чергового штурму аеропорту 13 січня 2015 р.бойовик отримує ще одне поранення.

Влітку 2015 року бойовик "Моторола" перебував з дружиною і дитиною на території Ростовської області, що спровокувало безліч міфів про відкликання терориста в Росію. Також звучала заява про те, що бойовик перебував у Сирії. Однак дана інформація не підтвердилася.

Наприкінці літа-восени 2015 року, Арсеній Павлов, як і велика кількість польових командирів бойовиків, вступають до лав створеного на противагу структурам Ігоря Гіркіна "Союзу добровольців Донбасу". Лідер російських терористів Ігор Гіркін критикує Павлова за таке рішення і зазначає, що у нього останнім часом спостерігається "зоряна хвороба".

6 квітня 2015 року на "YouTube" була завантажена телефонна розмова, в якій польовий командир терористів "Моторола", на прохання кореспондента "Kyiv Post" прокоментував його звинувачення у вбивстві взятого в полон в Донецькому аеропорту Ігоря Брановицького, зізнався у вбивстві ним особисто 15 полонених.

Про те, що Ігор Брановицький в полоні був побитий на допиті і згодом розстріляний двома пострілами в голову особисто Павловим, свідчить і боєць 80-ї бригади ЗСУ Юрій Сова, який потрапив у полон до терористів разом з Брановицьким.

9 травня 2015 року Казимир Янков – член моніторингової групи міжнародної правозахисної організації "Amnesty International", в інтерв'ю "Громадське.Схід" (спільний проект Громадського телебачення і сайту іnformator.lg.ua про останні події в зоні проведення АТО) заявив, що є п'ять свідків вбивства "Моторолою" українського "кіборга" Брановицького.

Читайте також: Моторола "косить" під шахтаря

Також періодично з'являється інформація про тортури і вбивства українських військовополонених, в яких був задіяний терорист Арсеній Павлов. Часто з'являлися відеоматеріали, де бойовик особисто допитував взятих у полон українських військових. У лютому 2015 року СБУ оформила підозру Арсенію Павлову за статтею 438 КК (порушення законів і звичаїв війни), підозрюваному в знущаннях, тортурах і публічних розстрілах людей. За словами голови слідчого управління СБУ Василя Вовка, звільнені заручники свідчать про те, що Павлов "просто підходив і з пістолета вбивав людей".

Влітку 2016 року ЗМІ опублікували інформацію про поранення Арсенія Павлова в ліве око.

Нагороди М

  • Георгіївський хрест Новоросії.
    Орден "За військову доблесть" 1-го ступеня.

Моторола на параде

Плани на майбутнє

В одному інтерв'ю газеті "Завтра" "Моторола" заявив: "Cина виховувати буду, п'ять років йому. Ось сьогодні дзвонив дружині, з сином поговорив, нормально у них все. Хочу шість синів і одну дочку. Ось цим і займуся після війни. Буду дітей робити і виховувати їх. В дусі морської піхоти".

Читайте також: "Моторола-Чудотворець": жителі " ДНР " приписують бойовику магічні здібності

Смерть

Однак терорист з ім'ям мобільника не встиг реалізувати свої плани. 16 жовтня 2016 року Моторола був убитий в ліфті власного будинку №121 по вулиці Челюскінців в Донецьку в результаті вибуху. Саморобний вибуховий пристрій, закріплений на тросі ліфта, спрацював у момент знаходження Павлова в кабіні ліфта. Моторола отримав травми, несумісні з життям. Того ж дня директор департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко і радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт підтвердили факт смерті Арсена Павлова в Донецьку.

Дмитро Ярош, почесний лідер "Правого сектора", опублікував на своїй сторінці в Facebook комментарій: "Хто до нас з мечем прийде, той від меча і загине".

Командування "ДНР" поспішило звинуватити в сметрі Павлова українську диверсійну групу та оголосило план "Перехоплення".

Ватажок "ДНР" О. Захарченко прокоментував смерть свого подільника журналістам:"Я так розумію, Петро Порошенко порушив перемир'я і оголосив нам війну". Також лідер бойовиків пообіцяв Порошенку "пропорційну відповідь" на вбивство Мотороли: "Ходіть тепер і бійтеся!"

Читайте також: Дружина "Мотороли" показала в соцмережі їх останнє фото

Фатальний для терориста вибух у ліфті пов'язують і з зачисткою в стилі ФСБ, і з внутрішніми чварами між донбаськими угрупованнями. Крім того, з'явилося відеозвернення нібито від ультраправої організації "Мізантропік Дивіжн", яка бере відповідальність за ліквідацію "Мотороли".