04.05.2021, 13:55

Георгій Тука: від волонтера до заступника міністра

Ольга Ранська | Всі новини автора
Георгий Тука
Ukrainian

22 липня 2015 року президент України Петро Порошенко своїм «сумнівним» (як тоді здалося багатьом журналістам і фахівцям) кадровим рішенням поставив керувати Луганською областю Георгія Туку, надавши колишньому керівнику – харизматичному Геннадію Москалю – можливість проявити свої здібності тепер уже у Львівській області. "Сумнівність" полягала в тому, що новий глава області (на території якої йдуть військові дії!),- не Високопоставлений чиновник, не досвідчений кадровий військовий, а простий волонтер, який ще не розпещений усіма "принадами" української бюрократії.

Пропрацювавши на посаді керівника ЛВГА всього 8 місяців, Тука був звільнений. Його відправили в Міністерство-привид на посаду заступника Міністра з окупованих територій. Чи є ця посадова рокіровка підвищенням по кар'єрних сходах? Важко відповісти на це питання однозначно.

Біографія

Георгій Борисович Тука народився 24 листопада 1963 року в м. Києві. Закінчив столичну СШ №32, потім Київський Політех на факультеті АСУ (автоматичні системи управління). Тука почав трудову діяльність в 1986 році в якості електромеханіка, в 2011-2012 роках працював в ТОВ «Ен-Ті Телеком» начальником відділу продажів.

Читайте також: Користувачі Мережі шоковані "хоромами" Георгія Туки

Більш рання біографія Георгія Борисовича залишається таємницею за сімома замками. Тука брав найактивнішу участь у Євромайдані як яскравий прихильник його ідей. "На барикадах стояв, пляшки з камінням кидав, медикаменти возив", – пише він на своїй сторінці в Facebook. Під час сутичок отримав поранення і опинився на лікарняному ліжку.

Після того як поправив своє здоров'я, цілком присвятив себе волонтерському руху. Георгій Тука і Роман Синіцин стали засновниками "Народного тилу" – громадської організації, яку очолив сам Георгій Борисович, і в завдання якої входив збір грошей для надання допомоги українським солдатам, бійцям АТО. Суми зібраних ними грошей обчислювалася десятками мільйонів гривень, на які закуповувалися бронежилети, форма, спальники, аптечки та інше.

Георгий_Тука

Державна служба

Після призначення 15 липня 2015 року Геннадія Москаля головою Закарпатської ОДА Президент України Петро Порошенко розглядав три кандидатури на посаду голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. 22 липня 2015 року на цю посаду було призначено Георгія Туку. Першими завданнями новому голові адміністрації стали продовження боротьби з нелегальними перевезеннями товарів на окуповані території та викорінення корупції при видачі перепусток.

28 квітня 2016 року присвоєно третій ранг державного службовця.

29 квітня 2016 року Георгія Туку було звільнено з посади голови Луганської обласної ВЦА та призначено заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Політичні погляди

Відповідаючи на запитання журналіста навесні 2014 року, яку політичну партію він підтримує, Георгій Тука каже:

"Відповідь проста і категорична – ніяку! Ми поза політикою, тому що українська політика-суцільний бруд, зрада і торгівля національними інтересами. Особисто мені невідома жодна політична партія, позбавлена родимих плям корупції, торгашества, протекціонізму і рейдерства. Ні одна!»

Але вже восени 2014 року волонтер Тука був зареєстрований під п'ятим номером у виборчому списку партії «Україна – єдина країна» на виборах до ВР.

"Всіх нас дістала колода політиків, яка тусується 20 років!", – пояснив він своє рішення йти в парламент. Партія на виборах не пройшла процентний бар'єр, і через деякий час, у квітні 2015, Тука очолив "Волонтерський ревізор" – організацію, яка перевіряла побут бійців АТО.

Георгий_Тука

Щира віра в правоту своєї справи, справжній патріотизм визначали і надалі громадянську позицію Георгія Борисовича. Так, 23 серпня 2014 року він отримав від президента України орден "За заслуги" III ступеня. Але, навіть приймаючи високу нагороду, відповів чесно і прямо: "І не потрібно блеяти про те, що "під час війни владу не критикують"! З такою владою ми війну ніколи не виграємо! Ми програємо навіть, якщо на нас нападе Люксембург! Чим більше я дізнаюся, тим більше бажання застрелитися".

Він також принциповий і непримиренний до зрадників, ворогів і провокаторів. У своєму блозі він пише з цього приводу:

"Я, як громадянин своєї Батьківщини, не визнаю ніяких "особливих статусів", ніяких "мирних діалогів" з вбивцями, гвалтівниками, зрадниками та окупантами!»

Більш детально про думку Георгія Туки щодо настроїв на Донбасі читайте тут: Спочатку повернення влади, контроль, а потім вибори на Донбасі – Г. Тука

Георгій Тука також відкрито вступив у конфлікт і з деякими українськими військовими, яких підозрювали в контрабанді в Луганській області.

МиротворецСайт «Миротворець»

Георгій Тука в 2014 році разом з групою волонтерів з організації «Народний тил» створює сайт "Миротворець". На сайті викладаються особисті дані людей, яких творці сайту вважають "сепаратистами" або "агентами Кремля".

Сім'я

У екс-губернатора є молодша дочка-школярка; старший син Павло, позивний "Слон", служив у зоні АТО – охороняв Донецький аеропорт у складі 90-го окремого штурмового батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади (знамениті "Кіборги").

Павел_Тука

Після закінчення терміну служби йому була надана охорона, позаяк бойовики "ЛНР" оголосили за нього нагороду.

Варто відзначити, що син зовні схожий на свого батька. Користувачі мережі Facebook, коментуючи фото, яке Тука виклав на своїй сторінці, вирішили що на ньому зображений сам Георгій в молодості.

Нагороди

Орден "За заслуги" III ступеня.