04.05.2021, 14:22

Ігор Гіркін (Стрєлков): той, хто натиснув спусковий гачок війни

Ольга Ранська | Всі новини автора
Гиркин
Ukrainian

Широко відомий кадровий військовий офіцер російської армії, діяч невизнаної "ДНР". Прийшла до нього слава в Слов'янську, звідки пішла ідея "Новоросії" і опір законним силам України — МВС і армії, яким керував Стрєлков. Опір, військові дії в підсумку призвели до широкомасштабної війни на Донбасі, до втручання Росії, породили в результаті самопроголошені республіки "ДНР" і "ЛНР".

Кажуть, як корабель назвеш, так він і попливе. Ігор Всеволодович Гіркін (справжнє прізвище та по батькові) назвав себе таким (стрілецьким), підкреслюючи усвідомленість вибору життєвого шляху, — участь в якості військового фахівця і радника в міжнародних військових конфліктах. Про це говорить і його біографія.

Біографія

Ігор Всеволодович Гіркін, військовий діяч у відставці, а також письменник і публіцист, народився 17 грудня 1970 р. в Москві. Ріс майбутній Стрільців в сім'ї потомствених військових. Обидва його діда брали участь у Другій світовій війні. Дід по материнській лінії служив в ополченні, став командиром батальйону, брав участь в обороні Москви. Дід по батькові (кадровий офіцер авіації) брав участь у російсько-японській війні.

Навчався Ігор Гіркін в Московській середній школі № 249, закінчив Московський державний історико-архівний інститут.

Війна на Донбасі

Популярність і авторитет прийшли до Гіркіна-Стрєлкова після збройних зіткнень у Слов'янську. 10 квітня 2014 р.Стрєлков з кількома десятками бойовиків перетнув державний кордон України. А вже 12 квітня група Стрєлкова захопила адмінбудівлі в місті (міліція, міськрада). У Слов'янську Стрєлков керував т.зв. «ополченцями» протягом декількох місяців, а потім вивів свої військові формування з оточеного українською армією міста.

Читайте також: Нова сповідь Стрєлкова: як бойовики захоплювали зброю у Слов'янську

Після відступу в Донецьк очолив збройні сили "народного ополчення" в столиці Донбасу (невизнаної "ДНР") — Донецьку.

Гиркин-Стрелков

З 12 травня по 14 серпня 2014 року — командувач "збройними силами ДНР", а також з 16 травня по 14 серпня — "міністр оборони ДНР", з 6 липня — військовий комендант Донецька. У цьому ж році залишив посаду "міністра оборони ДНР" і покинув територію України.

Як стверджував сам Стрєлков, саме його дії в подіях в Слов'янську зіграли визначальну роль в переростанні локального конфлікту в повномасштабне військове протистояння УА і НЗФ на сході України, що викликало величезний резонанс у всьому світі.

Зокрема, 20 листопада 2014 року Ігор Стрєлков в інтерв'ю газеті "Завтра" заявив наступне:

"Спусковий гачок війни все-таки натиснув я.якби наш загін не перейшов кордон, у підсумку все б скінчилося, як у Харкові, як в Одесі. Було б кілька десятків убитих, обпалених, заарештованих. І на цьому б скінчилося".

Стрєлков, монархіст на переконання, що проповідує ідеологію "Білого руху«, веде громадську діяльність, часто виступає з критикою на адресу керівників "ДНР" і "ЛНР", а також на адресу політики Росії щодо України.

Читайте також: Ватажки "ЛДНР" можуть тільки грабувати і продавати – Стрєлков

Під час загальноросійського форуму, який пройшов у Москві в листопаді 2015 року, Стрєлков заявив:

"...Росія воює в тій чи іншій мірі на Донбасі і буде воювати. Весь світ про це знає. Тільки для внутрішнього споживання у нас намагаються народу пояснити, що ніякої війни немає, і що ми не воюємо, а воюють якісь там народні республіки, які нібито ще й самостійні. Пора нарешті відверто сказати в обличчя, що Росія веде там війну, і що цю війну нам необхідно виграти».

Сім'я

Ігор Гіркін був одружений двічі. Від попередніх шлюбів має двох синів. У Криму у "Стрілка" з'являється нове кохання і він одружується на одній зі своїх помічниць молодше його на 16 років. Проживає з дружиною в Підмосков'ї.

Участь у війнах

15 червня 1992 року Ігор Гіркін разом зі своїм другом Андрієм Цигановим, купивши дві гвинтівки (зразка 1891 року), відправився в Придністров'я.

З 18 червня по 31 липня 1992 року — рядовий 2-го взводу. До закінчення війни служив у м. Бендери.

З листопада 1992 року по березень 1993 року — на війні в Боснії.

З 1998 по 2005 рік служив у спецназі ФСБ: з 1998 року в Дагестані, а з 1999 — в Чечні.

P. S. Генеральна прокуратура України 21 травня 2014 року відкрила стосовно Ігоря Гіркіна кримінальне провадження за підозрою у створенні терористичної організації.