03.07.2024, 09:43

Життя налагодилося? У Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному з'явилися "технології", про які ніхто й не мріяв

лисичанск, северодонецк, рубежное

Сучасні технології комунікації, сучасне медичне обладнання та навіть сучасні ремонти - це не про окуповані міста "трикутника". Російська армія зруйнувала в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному все те, що робило життя цивільного населення більш-менш комфортним. Натомість - повернення у минуле століття, і вкрай малоймовірно, що у найближчій перспективі щось зміниться.

Час Пік розповість про те, які "прогресивні" зміни мешканці Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного отримали з приходом росіян.

"Свобода" від зв'язку та інтернету

Повноцінний мобільний зв'язок у містах відсутній. Якщо й можна десь на даху багатоповерхівки спіймати сигнал, то за це доведеться заплатити, можливо, навіть волею. На деяких будинках висять попередження, щоб люди не подумали спробувати шукати сигнал на даху чи на верхніх поверхах. Яку альтернативу запропонували загарбники? Таксофони! Відомо, що на території Лисичанська, Сєвєродонецька, Кремінної та Сиротино встановлено 27 автоматів загального користування. У Лисичанську з них встановлено щонайменше 8 таксофонів. У Рубіжному на все місто всього два апарати. Частину телефонів було вкрадено у "Укртелекому".

Телефонувати можна лише у межах населеного пункту. Але, як зазначають користувачі мережі, ситуацію це не вирішує, оскільки викликати серед ночі "швидку" все одно не вийде - таксофони працюють не цілодобово і до них ще треба добігти. Якщо хтось із городян має доступ до інтернету завдяки супутниковому зв'язку, то це доводиться приховувати, оскільки теж можна отримати "попередження" від російських військових.

"Свобода" від інформації

Оскільки доступу до інтернету та можливості комунікувати зі світом у мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного немає, залишається лише одне джерело інформації - газети. Друковані газети вже давно стали рідкісним явищем у сучасному світі. Проте пропаганда має працювати. Створити інформаційний вакуум і накачувати людей "потрібною" інформацією про "процвітання" - очевидна стратегія. От тільки мешканці "трикутника" вже кілька десятиліть жили в іншому світі і могли самі обирати, що їм цікаво і у що їм вірити.

Оголошення на паркані

Оскільки передавати інформацію з використанням сучасних технологій не можна, у хід йдуть паркани та стіни будинків. Тепер оголошення про пасажирські перевезення, роботу СТО, доставку посилок і навіть про вакансії розміщуються не в мережі. Корисну інформацію реально можна побачити на паркані, що, звичайно ж, "дуже сучасно".

Пошта більше не потрібна

Надіслати поштою посилку до міст "трикутника" навіть з території РФ не вийде. Справа в тому, що як такі поштові відділення, які б займалися доставкою посилок (на кшталт "Нової пошти"), не функціонують. Тому, як у лихі 90-ті, місто наповнюється купою "корисних" та кручених "бізнесменів", які займаються дрібними перевезеннями, вигадують схеми навіть з доставкою посилок із замовленнями на Wildberries та Ozon. Про міжнародні відправлення можна взагалі забути. Щоб передати важливий документ, наприклад, з Європи, потрібно багато часу, нервів та грошей. І все це велика лотерея, в якій ніхто ні за що не відповідає, а документ може загубитися. З більшою ефективністю працювала б доставка на візках та конях.

"Нова" медицина

Сучасне обладнання, яке було у лікарнях Сєвєродонецька та Лисичанська або релоковане, або вкрадене росіянами. Тепер як "прогрес" підноситься єдиний на район "сучасний" флюорограф, який "підігнав" Татарстан. На цьому медичні "досягнення" закінчуються, якщо не брати до уваги гостру нестачу медиків. З каретами "швидкої допомоги" ситуація аналогічна. Замість сучасних автомобілів, оснащених усім необхідним міста отримують старі УАЗи.

Пожежі - "не проблема"

Вже другу зиму Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне страждають від регулярних пожеж, а під Сєвєродонецьком вигоряє ліс. Але подбати про роботу рятувальних служб нікому. Замість нових автомобілів, як і у випадку зі "швидкими", міста отримують мотлох у вигляді іржавих ЗІЛів, все більше стаючи схожими на глуху російську провінцію.

Цивілізація по-російськи

Світло, вода, опалення - у містах "трикутника" не в моді. Це надто сучасно. Люди налагоджують комунікації за допомогою підручних засобів. Так, на вулицях були помічені "сучасні" туалети із ящиків від БК. Принаймні це дозволяє економити воду в квартирах. Туалети на вулицях, відсутність сучасних засобів зв'язку, УАЗи та старі ЗІЛи, паркани-афіші - така реальність Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших зруйнованих російською армією міст. Чи стало краще та комфортніше жити простим людям? Навряд, якщо, звісно, ​​не підтакувати казкам пропаганди.

Читайте також: Виходу немає? Де у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному заробляють гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк