23.04.2021, 18:56

Дипломатична криза в РФ: які країни та чому видворяють російських дипломатів

россия

В останні дні в Росії явно дала про себе знати дипломатична криза. Ряд країн видворяють російських послів і причини на те найвагоміші.

Час Пік розповість про те, з якими країнами Росія остаточно розладнала відносини і чому.

Санкції США та висилка російських дипломатів

15 квітня США ввели щодо Росії низку санкцій. Зокрема, межі країни повинні були покинути 10 російських дипломатів, які виявилися представниками спецслужб.

"Сполучені Штати висилають десять співробітників з російської дипломатичної місії у Вашингтоні. В особовому складі є представники російських спецслужб", - говорилося в повідомленні адміністрації Байдена.

Варто відзначити, що приводом для введення санкцій також стало нарощування військової потужності вздовж українських кордонів і односторонні провокації з боку Росії вздовж лінії зіткнення на Донбасі та в окупованому Криму.

Росія дала "дзеркальну" відповідь - до 21 травня територію країни повинні покинути 10 співробітників Посольства США в Москві.

У МЗС РФ заявили, що російських дипломатів "безпідставно" оголосили персонами нон ґрата в США.

Дипломатичний розкол у відносинах з Польщею

15 квітня МЗС Польщі оголосило персонами нон ґрата трьох російських дипломатів. За даними відомства, вони діяли на шкоду країні. Крім того, в МЗС підкреслили, що таке рішення - це доречна відповідь на агресію Росії.

"Підставою для рішення стало порушення дипломатичного статуту та здійснення зазначеними особами діяльності на шкоду Республіці Польща... Рішення, спільно приймаються і узгоджуються союзниками, що є найкращою відповіддю на ворожі дії, до яких вдається Російська Федерація", - повідомили у відомстві.

23 квітня послідувала відповідь. Росія оголосила персонами нон ґрата п'ятьох співробітників посольства Польщі в РФ.

"У відповідь на провокаційні дії Польщі щодо висилки російських дипломатів, виходячи з принципу взаємності, Міністерство оголосило persona non grata п'ятьох співробітників посольства Республіки Польща в Російській Федерації. Вони повинні покинути територію РФ до кінця дня 15 травня 2021 року...

Стараннями польської влади в останні роки контакти з Росією були фактично заморожені, розгорнута ганебна війна з радянськими пам'ятниками, робляться спроби торпедувати Російські енергетичні проекти, проводиться широкомасштабна антиросійська інформкампанія, фальсифікується історія", - йдеться в заяві МЗС Росії.

Чому Росія вислала українського консула та як відповіла Україна?

16 квітня в Росії був затриманий український дипломат - консул Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк. Підставою для затримання стало нібито те, що Сосонюк зустрівся з якимось громадянином Росії і отримав від нього інформацію закритого характеру, яка міститься в базах даних правоохоронних органів та ФСБ Росії.

Українська сторона назвала дії Росії черговою провокацією на тлі дестабілізації відносин. Так, МЗС України заявило про те, що територію країни повинен покинути старший дипломат посольства Росії в Києві.

Разом з тим, зовнішньополітичне відомство Росії "пригрозило" підготовкою "симетричних заходів", тобто висилкою ще одного українського дипломата, чого поки не сталося.

Приводом для цього вказується те, що російський дипломат, висланий з Києва, нібито не здійснював дій, які виходять за межі дипломатичних функцій.

Дипломатичний скандал з Чехією

Новий скандал вибухнув 18 квітня, коли глава МЗС Чехії Ян Гамачек заявив про висилку 18 російських дипломатів, які обґрунтовано підозрюються в причетності до вибуху складів боєприпасів в 2014 році, в результаті якого загинули 2 людини.

На те, щоб покинути територію країни, дипломатам дали 48 годин.

Того ж дня зовнішньополітичне відомство Росії викликало посла Чеської Республіки Вітезслава Півонька. Йому вручили ноту і заявили "рішучий протест" у зв'язку з "недружнім актом" влади Чехії щодо персоналу російської дипмісії в Празі.

У підсумку, з Россі були вислані 20 чеських дипломатів, незважаючи на те, що Чехія поставила жорсткий ультиматум: або Росія відмовляється від свого рішення, або штат посольств обох країн буде приведений в паритетну відповідність (тобто кількість дипломатів РФ і Чехії зрівнюється).

Росія відмовилася від реалізації умови, висунутої Чехією - 20 чеських дипломатів вирушили на батьківщину.

22 квітня міністр закордонних справ Чехії заявив про те, що до кінця травня територію країни повинні покинути 22 російських дипломата та 48 адміністративно-технічних службовців Посольства.

На знак солідарності з Чехією: які ще країни висилають російських дипломатів?

У відповідь на організацію росіянами вибуху в Чехії, 22 квітня прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер заявив про те, що територію країни повинні покинути три співробітники посольства РФ в Братиславі.

Висловлюючи повну підтримку Чеській Республіці, Хегер зазначив, що Словаччина не має наміру терпіти порушення принципів дипломатичних місій.

"Словацька Республіка не може терпіти, якщо діяльність представників іноземних дипломатичних місій не відповідає узгодженим принципам. Забезпечення безпеки громадян - одне з найбільших завдань держави", - сказав він.

Крім того, російських дипломатів на підтримку Чехії прийняли рішення видворити країни Балтії.

Зокрема, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс в Twitter повідомив, що з Латвії буде висланий один російський дипломат. 

"На знак солідарності з нашими чеськими союзниками і у зв'язку з порушеннями Віденської конвенції Латвія прийняла рішення вислати російського дипломата. Латвія не потерпить підривної діяльності на своїй території або на території своїх партнерів та союзників", - написав Рінкевічс.

МЗС Литви оголосило персонами нон ґрата двох російських дипломатів, які протягом семи днів повинні будуть повернутися в Росію.

"Литва прийняла це рішення після безпрецедентних подій в Чеській Республіці, на знак солідарності з нашим союзником, який постраждав від безпрецедентно небезпечного нападу, і на знак повної підтримки дій Чеської Республіки у відповідь на бомбардування 2014 року і неадекватних кроків у відповідь Росії", - йдеться в повідомленні відомства.

МЗС Естонії заявило про висилку одного співробітника посольства Росії в Талліні.

"На знак солідарності Естонія висилає російського дипломата, дії якого не відповідають дипломатичній діяльності, узгодженій у Віденській конвенції", - повідомили у зовнішньополітичному відомстві країни.

Яку відповідь готує Росія - поки не відомо.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк