15.09.2024, 12:12

Місто розквітло? Що ховається у Сєвєродонецьку за кольоровими фасадами

северодонецк

У тимчасово окупованому Сєвєродонецьку повсюдно взялися за "прикрашання" багатоповерхових будинків. Але тільки вцілілих. Втім, і від фасадного "відновлення" мешканці нічого не отримують, адже будинки залишаються без дахів, без опалення, без води. Незаконна "влада" - єдина, хто задоволений тим, що відбувається, адже яскраві фасади дають можливість "звітувати" про "досягнення" та створювати видимість "процвітання".

Як ремонтують будинки у Сєвєродонецьку і що думають з цього приводу жителі міста - розповість Час Пік.

Місто "цвіте"

Відсутність комунікацій (води, газу), відсутність зв'язку, транспортної, медичної інфраструктури та інших "благ цивілізації" - для Сєвєродонецька, мабуть, не проблема. Місцева "влада" придумала відмінне рішення для того, щоб і картинку створити, і при цьому особливо нічого не робити. Таким рішенням стало фарбування будинків у яскраві кольори. Квітуче місто, виходить!

Незаконний "мер" Сєвєродонецька Микола Моргунов радісно похвалився узгодженим "планом з дизайнерського оформлення фасадів". І пропагандистські ресурси понесли інформацію про те, що "місто відновлюється на очах". У мережі з'явилися фото із Сєвєродонецька з яскравими будинками - жовтими, помаранчевими, синіми. Для росіян почали проводити онлайн-виставки "відновлення" міста, які, щоправда, не змогли побачити самі сєвєродончани через відсутність зв'язку та інтернету.

Фасадне "відновлення" настільки розігналося, що почали показувати фото будинків "до" і "після". Тільки швидко розкрилося, що на фото "до" - зруйновані будинки не Сєвєродонецька, а Тошківки. У самому Сєвєродонецьку під фарбування пішли тільки вцілілі будинки. Будинки з пошкодженнями чомусь у "план відновлення" не входять, якщо такий план взагалі існує.

Що насправді?

Реальна картина, як свідчать кадри із міста, суттєво відрізняється від тієї, яку на словах малюють пропагандисти та незаконна "влада". Багато районів Сєвєродонецька, які зазнавали обстрілів, виглядають не так, як на фото з проросійських ресурсів.

Руйнування у місті катастрофічні, і кількість будинків не обмежується тими одиницями, які отримали яскраві фасади. Більшість Сєвєродонецька - це руїни, це завали, які ніхто не розбирає досі.

Чи раді мешканці фасадним "ремонтам"?

Позбавити людей зв'язку - відмінне рішення для того, щоб приховувати правду та реальний стан речей у місті. Однак так чи інакше інформація з Сєвєродонецька в мережі просочується. В уявах окупантів, мешканці повинні бути вдячні за "відновлення", ось тільки радості у людей мало, адже кольоровий фасад ніяк не впливає на відсутність нормальних "благ цивілізації".

"Я провів у місті липень-серпень і бачив, що стан убогий. Гвардійський проспект та вулиця Курчатова - показушні фасади. Як цьому радіти, якщо в моєму будинку немає води, газу спочатку не було, дах пробитий? І я повинен радіти фасадам. І перспективи, що щось зміниться найближчим часом, жодної. 30 людей постійно носять воду у баклажках", - пишуть у мережі очевидці.

Багато хто розцінює "розмальовку" міста як подвійні стандарти. Фасади яскраві, кольорові, а покрівлі течуть. Насправді людей більше турбує те, що скоро холоди, а значить - ще одна осінь та ще одна зима в квартирах з пробитими дахами, без опалення. Горезвісні "ремонти" в результаті виявляються дуже неякісними. Навіть там, де їх було проведено, у будинках жити неможливо. Але більшості будинків "ремонти" і зовсім не торкнулися.

"Поки фарбують фасади будинків у новій частині міста, у старих районах будинки просто руйнуються від відсутності дахів. Що буде з моїм будинком до 2026 року?",

"До чого ці мистецтва та показуха, більше реальної допомоги, користі було, якби будинки без дахів накрили тимчасово хоч якоюсь плівкою, матеріалом... Без дахів будинки руйнуються, стають непридатними, падають стіни, стелі, особливо в старих районах, від вогкості згнили, дошки, дранки, відновленню такі будинки вже не підлягають, за бажання, з мінімальними витратами врятували б, але на жаль", - питання в порожнечу з'являються в мережі.

І таких коментарів дуже багато. Не фасади потрібні мешканцям Сєвєродонецька, не яскраві барви на під'їздах, а нормальні умови життя, якими вони були до окупації. Будь-якій людині було б приємніше, якби взимку в квартирі було б тепло, якби не протікав дах, якби не треба було "добувати" воду, стояти в чергах. Від того, що хтось красиво звітуватиме "нагору" і покаже картинку "відновлення", мешканцям міста не стає простіше. Адже за картинками - порожнеча, розруха, злидні.

Читайте також: Холода - "в теплі"? Скільки коштує у Лисичанську купити вугілля та чи можна його отримати безкоштовно


 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк