26.11.2020, 15:44

Лисичанськ від А до Я. Які події вплинули на життя міста в 2020 році

Ольга Станішевська | Всі новини автора

 

2020 й пройшов під літерою К — карантин, коронавірус, криза. Але сталося багато й інших пам'ятних подій, які змінили життя в Лисичанську. Саме з них ми склали "Алфавіт року" для міста, навмисне упустив теми, прив'язані до пандемії, і запропонувавши свої оцінки кожної події.

 

 

 

Абрикоси

оцінка: клас

 

 

 

На гербі Лисичанська лисиця пофарбована в колір стиглого абрикоса не випадково, - якось помітив лисичанський краєзнавець Микола Ломако. Абрикоси - символ Луганській області.

«Навесні лисичанські пагорби покриваються білим кольором. Це зацвітає дерево абрикоса, який в Україні називають ще жерделі. Всі балки, садиби приватної забудови, дачі - все в білому», - написав він у Фейсбуці.

фото zaraz.info

 

Чому абрикоси пов'язані з 2020 роком? Тому що на весняному карантині городяни звернули увагу на Лисичанськ туристичний. Стали цікавитися історією, шукати красиві місця для відпочинку та придумувати варіанти для подорожей по околицях, наприклад, маршрут стежкою перших шахтарів регіону.

Групи в Фейсбук, присвячені історії Лисичанська:

 

 

"Бельгійська спадщина"

оцінка: поки ні про що

 

 

 

У Лисичанську останні десять років руйнується одна з найкрасивіших і старовинних будівель міста - бельгійська лікарня Сольве, побудована більше ста років тому біля Содового заводу.

За цей час мародери вирізали в будівлі все, що змогли, зокрема зняли бельгійську керамічну плитку зі стін і розібрали покрівлю. Гнилий шифер - залишили. 

Вітражні вікна розбиті. Вхідні двері тримаються на чесному слові і не закриваються. У покрівлі - величезні наскрізні діри. Не здається будівля лише своїми стінами і фундаментом, які побудовані в стилі модерн з червоної цегли і світлого цементу.

Всі десять років за порятунок лікарні воюють лише жителі міста, а не обласні чиновники, які в 2016 році отримали її в свою власність.

У 2020 році небайдужі жителі регіону привертали увагу до лікарні, знімаючи відео похорону будівлі, підіймаючи тему в соцмережах. Нарешті, в листопаді Луганська обласна військово-цивільна адміністрація обнесла будівлю будівельним парканом і запропонувала городянам проголосувати - який культурний простір можна організувати в будівлі, в разі його ремонту.

"Кіноцентр, арт-резиденція, музичний центр з репетиційної базою, центр еколого-натуралістичної творчості, безкоштовна цифрова бібліотека" і все в цьому дусі.

]]>Сторінка "Подлечи Больничку"]]>

 

 

 

ВЦА

оцінка: скоріше погано, ніж добре

 

 

 

27 липня в Лисичанську Указом Президента №293 / 2020 утворена військово-цивільна адміністрація. Зроблено це не через війну на сході, як вимагає закон "Про ВЦА", а через війну політичну. У місті кілька місяців не могли провести сесію Лисичанської міськради через саботаж місцевих депутатів.

Поява ВЦА цю проблему вирішило, але створило іншу. Очікувалося, що ВЦА стане тимчасовим заходом управління містом - до виборів в жовтні 2020. Але в серпні всіх приголомшили: вибори мера і депутатів в Лисичанську скасовані. Мовляв, на сьомий рік конфлікту стало небезпечно їх проводити.

 

 

"Гранд Каньйон"

оцінка: неоднозначна

 

 

 

]]>Найпопулярніша локація региону]]>2020 року перебуває в районі "Лисичанського желатинового заводу". Три роки на цьому місці нелегально видобували вугілля (на очах у всіх правоохоронців і чиновників), знімаючи тони чорнозему і породи екскаваторами.

Закинутий кар'єр наповнився водою, перетворившись в озеро в оточенні скель. Люди прозвали його «Гранд-каньйоном». Протягом року тут не сфотографувався тільки ледачий.

]]>]]>

 

Децентралізація

оцінка: поки ні про що

 

 

 

У 2020 році Лисичанськ, як і багато інших міст та селищ, об'єднав навколо себе кілька громад і став їх адміністративним центром. Також місто обласного підпорядкування увійшло в ]]>Сєвєродонецький район]]>. Правда, змін, особливо на краще, жителі не відчули - через скасовані вибори на території Лисичанської міської громади не далося сформувати органи місцевого самоврядування.

 

 

Єдиновладдя

оцінка: скоріш погано, ніж добре

 

 

 

Поява ВЦА в Лисичанську дало одноосібні повноваження її керівника. Відповідно до закону, всі рішення в місті, зокрема фінансові, він приймає сам, голосування депутатів для цього не потрібно. Все б нічого, але є питання до того, на що глава ВЦА виділяє гроші і на вирішення яких проблем їх не дає.

Саме єдиновладдя - одна з причин скасування виборів в місті. Якби вибрали депутатів міськради, то довелося б з ними узгоджувати свої рішення.

 

 

Жесть 

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

Слово, яке всі говорять, коли проїжджають повз зруйнованих заводів Лисичанська. В цьому році стали посилено різати ДП "Лисичанський склозавод Пролетарій". Купи каміння залишилися від хлібозаводу, заводу ГТВ, "Лиссоди". Причому "Пролетарій" ріжуть під контролем державних менеджерів

 

]]>]]>

 

 

Заїка Олександр Сергійович

оцінка: поки ні про що

 

 

 

Глава військово-цивільної адміністрації Лисичанська був представлений жителям міста 4 серпня - як факт. Ні обговорень, ні натяків на його появу не було.

Заїка родом з Маріуполя. Народився в 1980 році, працював у податковій, прокуратурі, а після був задіяний на військовій службі.

- Зміни на краще ви побачите в найкоротші терміни, - заявив Заїка під час представлення.

Терміни пройшли, а поліпшення не відчуваються.

 

 

 

Ініціатива

оцінка: клас

 

 

 

З ініціативи Громадської спілки "Луганський обласний союз учасників бойових дій і волонтерів АТО" в Лисичанську встановили пам'ятник добровольцям АТО. Запам'ятається ця подія тим, що клич про збір коштів дали в соцмережі 31 серпня і повну суму зібрали за 4 дні.

]]>]]>

 

 

Лисичанськтепломережа

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

Комунальне підприємство відзначилося в 2020 році тим, що підняло тарифи на тлі того, що інші теплокомуненерго Луганській області розцінки знизили, бо знизилася ціна газу.

При цьому підприємство перед опалювальним сезоном субсидували з місцевого бюджету на 3,5 мільйона гривень. А директору комунального підприємства ]]>повідомлено про підозру]]> в розкраданні коштів шляхом незаконних виплат, яке завдало близько 340 тис. грн збитків.

 

 

Мости

оцінка: клас

 

 

 

У 2020 році, нарешті, закінчуються роботи з мостами, які ведуть з Лисичанська в Сєвєродонецьк. Після ремонту їх, можливо, відкриють для вантажного транспорту і автобусів.

Не виключено, що почнеться ремонт Пролетарського моста між Лисичанськом та Сєвєродонецьком. Цей міст через його стан жителі регіону називають "дорогою смерті". Але найстрашніший міст в Лисичанську - в районі Содового заводу. Місцеві тут їздять над прірвою. Його можливий ремонт теж в стадії переговорів з "Укравтодором".

 

 

 

Немає води

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

Перше, що робить кожен лисичанин вранці - біжить до крана перевіряти, чи є вода. З 2017 рока водопостачання відключали найчастіше через багатомільйонні борги за електроенергію.

Але в 2020 році води не було з-за боргів, поривів, обривів ліній електропередач, пожеж, попадання блискавкив трансформатор та ремонтних робіт.

Незважаючи на те, що водоканал отримує дотації з бюджету, проблеми в роботі підприємства не закінчуються. Щоб в корені переломити ситуацію, підприємство повинно змінити себе - не тільки підвищити тариф для населення, але і забезпечити жителів лічильниками, полагодити труби, усунувши нескінченні пориви, знайти і притягнути до відповідальності "міцних господарників", які створювали роками борги водоканалу. А ще перестати отримувати електроенергію від ТОВ "ЛЕО", яке належить росіянину Костянтину Григоришину. Тоді водоканал буде економити на місяць близько 1,2 мільйона гривень. Але зважитися на останній крок все ніяк не виходить ні в депутатів міськради до розпуску, ні у глави ВЦА. А новий керівник "Лисичанськводоканалу" Юрій Явтушенко, який переступив до роботи 1 вересня 2020 року, лише говорить, що він "не чарівник".

 

 

Опір депутатам 

оцінка: неоднозначна

 

 

 

Вперше в історії міста "за народною ініціативою" відкликали дев'ять депутатів Лисичанської міськради. Без мандатів залишилися члени фракції "Опозиційний блок". Але це не привело до "перезавантаження" органів місцевого самоврядування, тому що депутати цієї фракції, шо залишилися, перестали ходити на сесії. П'ять місяців в Лисичанську не виділялися гроші на капітальні ремонти, не розглядалися земельні питання. Саме з цієї причини в місті була введена ВГА. Але з її появою з'явилися інші проблеми - дивіться літери "Е", "В" і "З".  

 

 

Пожежі

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

У соцмережах непогано помітили, що з пожеж в Луганській області немає фотографій постраждалих коал, як в Австралії. Біда у власній країні торкнула українців куди менше, ніж за тисячу миль на іншому континенті.

Хоча пожежа, який трапилися восени в Луганській області 2020 року, потрапив в статистику країни як один з наймасштабніших за останні 30 років і за площею знищеного лісу (понад 13 тисячі гектарів), і по загальній площі загоряння (20 тисяч гектарів). З цими показниками можна порівняти лише палаючі ліси в Чорнобилі в 1992 і 2015 роках - 17 тисяч гектарів і майже 15 тисяч гектарів відповідно. Зі статистикою можна ]]>ознайомитися]]> на сайті Держагенства лісових ресурсів і в науковій статті "]]>Багаторічна динаміка лісових пожеж в Україні]]>".

Коли область горіла у вересні-жовтні, то в зону ураження потрапили 32 населених пункти, загинули 11 людей, зруйновано 650 будинків. У цій зоні був і Лисичанськ: гасили поле в районі колишньої шахти Матроської; вогонь підбирався до "Лисичанського желатинового заводу"; в районі заводу "Пролетарій" згоріли кілька приватних будинків.

В цей же час в центрі Лисичанська облили пальним та підпалили кафе GRILL PUB. Будівлю не встигли загасити, бо пожежні машини були на викликах - гасили ліс і навколишні селища.

 

 

Ремонт Р66

оцінка: клас

 

 

 

У 2020 році в Лисичанську капітально відремонтували 14 кілометрів дороги Р-66. Місту пощастило з тим, що вона є частиною маршруту від Сєвєродонецька до пункту пропуску в Золотому. Тому дорогу на восьми вулицях міста ремонтували не за комунальний рахунок, а державний, ресурсами "Укравтодору".

 

 

 

"Сітка цукрова"

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

Близько восьми років в Луганській області діє так звана "сітка", через яку йде підкуп виборців продуктами та грошами. "Сітку" починали створювати саме в Лисичанську. Вона має чітку ієрархію: "сотники", "десятники" й "рядові". У 2018 році через неї почали роздавати цукор, розфасований в пакети з назвою партії "Наш край" і прізвищами кандидатів в депутати від команди Шахова. Звідси назва - цукрова.

У 2020 році "сітку" стали використовувати не тільки для виборів. З її допомогою вдалося провернути відкликання депутатів Лисичанської і Сєверодонецької міських рад. Також "сотники" і "десятники" досить швидко збирають "рядових" на акції та мітинги.

На діяльність сітки правоохоронці звернули уваги в 2019 році. Її організатором вважається народний депутат Сергій Шахов. Наприклад, глава МВС Арсен Аваков сказав в парламенті: "Шановний пане депутат - зашкаліває торгівля цукром на виборах, яку ви проводили, як кажуть" . У ]]>рішеннях]]> Лисичанського суду, які приймаються в рамках розслідування, говориться, що сітка діє через благодійний фонд Сергія Шахова. Але на даний момент прямих звинувачень народному депутату не пред'явили. Публічно слідство йде проти тих, хто роздає цукор і гроші.

 

 

Террафокс 

оцінка: клас

 

 

 

Масштабний культурний фестиваль пройшов в Лисичанську 7 серпня. Його назва походить від двох слів: терра - терикони, фокс - лисиця, як символ Лисичанська. Учасники організували круглий стіл щодо повернення до життя Бельгійського спадщини, презентували книги і журнали, зробили театральну виставу і музичний концерт. Одним з основних учасників фестивалю був письменник Сергій Жадан з гуртом «Собаки в Космосі».

]]>]]>

 

 

вУлиці

оцінка: поки ні про що

 

 

 

У Лисичанську з'явиться вісім нових вулиць в кварталі 50 років Перемоги. У цьому районі виділили ділянку землі під індивідуальне житлове будівництво для учасників АТО.

Жителям міста запропонували придумати назви новим вулицями та надіслати пропозиції для розробки генерального плану Лисичанська. В опитуванні, яке Час Пік провів серед читачів в соціальних мережах, люди найчастіше висловилювалися за те, щоб в місті з'явився басейн і сквер.

 

 

Файні ліхтарі

оцінка: клас

 

 

 

У 2020-му на основних вулицях в Лисичанську відремонтували зовнішнє освітлення. Замінили звичайні вуличні світильники на світлодіодні на вулицях Гарібальді, Григорія Сковороди, Генерала Потапенко, Первомайська, Красна, Сосюри, Карла Маркса, Жовтнева, Малиновського, Вокзальна, Незалежності, проспекта Перемоги. Нові ліхтарі будуть і на інших лисичанських вулицях.

Правда, тепер в містірозгораються скандали через "надлишкове освітлення" одних ділянок і теміні на інших.

 

 

Хуліганство

оцінка: звичайно, погано

 

 

 

24 липня, в День визволення Лисичанська від російсько-окупаційних військ, любителі "руського миру" "привітали" городян, обливши фарбою пам'ятник загиблим визволителям міста.

Однак хуліганські витівки в цей день не закінчилися. Двоє підлітків засіли в кущах і демонстративно матюкалися, коли біля пам'ятника загиблим військовослужбовцям в районі Пролетарського моста учасники мітингу говорили слова подяки учасникам бойових дій.

 

 

Центр "Ранок"

оцінка: клас

 

 

 

У 2020 році почав в Лисичанську в приватному будинку на вулиці Карла Маркса працювати перший центр для реабілітації учасників бойових дій. Методи роботи креативні: медитація, апітерапія, садівництво, різні види творчості. Скоро з'явиться майстер-класи гончарної справи. Нещодавно тут пройшов "]]>Осінній бал]]>".

 

 

Чиновники з їх зарплатами

оцінка: задовбали

 

 

 

Кілька років в Лисичанську намагалися скоротити штат міськради, але з появою ВЦА всі табу впали. П'ятеро людей додали в відділ адміністративних послуг, двох - в управління по виконанню політики в сфері житлово-комунального господарства. Зараз в Лисичанській ВЦА працює 352 людини.

Крім кількості чиновників ростуть їх зарплати. У вересні надбавки за високі досягнення в роботі багатьом співробітникам ВЦА відразу встановили до грудня. При цьому бюджет міста наповнюється, в основному, за рахунок державних дотацій і субвенцій. З великих платників податків залишилося тільки ДП "Лисичанськвугілля", яке субсидують з бюджету країни.

 

 

Школи 

оцінка: скоріш гарно, ніж погано

 

 

 

Кілька освітніх установ Лисичанська в цьому році закрили за рішенням суду через порушення пожежної безпеки. Вирішити проблему на 1 вересня вдалося, виділивши школам кошти з бюджету міста.

Також в 2020-м закінчили ремонт школи № 14, яка працює за принципом модульного навчання та екстернату - для дітей з непідконтрольних територій. В цьому році зробили утеплення та оздоблення зовнішніх стін і цоколя.

 

Ъ - ЄРалаш по-лисичанськи

оцінка: тримайте мене семеро

 

 

 

У Лисичанську з'явилося дві банди. Перша - голубина. Зграя голубів окупувала дах будинку на проспекті Перемоги. Все в багатоповерхівці в посліді, на даху - повно мертвих пташенят, а в парадних - таргани. Але птахам, як виявилося, цього мало. Вони почали скидати на голови перехожих каміння і цеглу з даху.

Банда друга - котяча. В районі заводу "Пролетарій" сформувалася зграя бездомних котів. Щовечора вони виходять на дорогу у клянчать їжу, - скаржаться люди. Не виключено, що в зграї котів є "родичі" - вже дуже схожі вони один на одного.

 

 

Ювілей

оцінка: клас

 

 

 

В цьому році Лисичанськ відсвяткував ювілей - 310 років. Хоча є історики, які вважають, що місто було засноване не в 1710 році, а пізніше - в 1795-му, коли з'явилася перша шахта на Донбасі в Лисичем Байраці.

 

 

 

 

Я люблю Лисичанськ

оцінка: клас

 

 

 

Коли ми попросили жителів Лисичанська в Фейсбуці зробити міську абетку за 2020 року, то у відповідь нам запропонували варіант для ідеальної кінцівки алфавіту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк